Σαν σήμερα 3 Δεκεμβρίου πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά

Σαν σήμερα 3 Δεκεμβρίου πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά

Like
402
0
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018
Σαν Σημερα

Πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά, μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. 28 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες, είναι ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που συνοδεύουν τη διαδήλωση προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

Τα «Δεκεμβριανά», όπως έμειναν στην ιστορία, ήταν η πρώτη εμφύλια σύγκρουση στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή (1941-1944). Αναμετρήθηκαν στρατιωτικά, με έπαθλο την εξουσία, το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ με τις αντιστασιακές δάφνες της Κατοχής και οι αποδυναμωμένες αστικές δυνάμεις, που χρειάστηκαν τη συνδρομή των Βρετανών για να επικρατήσουν.

Η εμφύλια αυτή διαμάχη με θέατρο των επιχειρήσεων την περιοχή της Αθήνας, ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 1944 με την αιματηρή κατάληξη του συλλαλητηρίου του ΕΑΜ στην Πλατεία Συντάγματος και τελείωσε τυπικά με την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945, που σήμανε τη στρατιωτική και πολιτική ήττα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

Το χρονολόγιο έχει ως αφετηρία του το Συνέδριο του Λιβάνου (20 Μαΐου 1944), όπου αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Διατρέχει τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα πριν από την αιματηρή σύγκρουση, παρακολουθήσει μέρα με τη μέρα τα «Δεκεμβριανά» (3 Δεκεμβρίου 1944 – 5 Ιανουαρίου 1945) και καταλήγει με τα επακόλουθα της εμφύλιας διαμάχης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *